Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «تابناک»
2024-04-29@00:04:08 GMT

بورس کالا به سامانه‌ای معیوب تبدیل خواهد شد؟

تاریخ انتشار: ۱۵ تیر ۱۴۰۱ | کد خبر: ۳۵۴۲۰۳۷۵

بورس کالا به سامانه‌ای معیوب تبدیل خواهد شد؟

به گزارش بورس تابناک، به تازگی طرحی با عنوان «تنظیم بازار کالا‌های مشمول الزام عرضه در بورس‌های کالایی» در دستور کار مجلس است که انتقاد تند فعالان بازار سرمایه و کارشناسان اقتصادی را در بر داشته است، با توجه به اهمیت این موضوع با یک کارشناس ارشد اقتصادی به گفتگو نشسته ایم.

بخشنامه های وزارت صمت بلای جان شفافیت در بورس کالا

محمد علی احمدزاد اصل، کارشناس ارشد اقتصادی در گفتگو با خبرنگار بورس تابناک گفت: هدف از این که کالا‌ها در بورس کالا معامله شود این بود که معاملات کالا‌ها شفاف شود و بورس کالا محضر شفافیت باشد، اما در حال حاضر بسیاری از کالا‌هایی که در بورس کالا در حال معامله شدن است، با دستورات و بخشنامه‌های وزارت صمت مظهر رانت خواری شده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

احمدزاد اصل گفت: علاوه بر این قیمت گذاری دستوری که گریبان گیر اقتصاد کشور است و در این رابطه آخرین کالایی که قرار بود به بورس کالا بیاید خودرو بود که در دقیقه ۹۰ وزارت صمت بخشنامه کرد که فعلا خودرو در بورس کالا معامله نشود تا طبق روال همیشگی خودرو با قیمت گذاری دستوری اداره شود.

این دو مورد رعایت نشود باید از کلمه بورس کالا، "بورس" را حذف کنیم!

   

این کارشناس ارشد بازار سرمایه گفت: اگر دو مغوله حذف قیمت گذاری دستوری و شفافیت بورس کالا را در هم ادغام کنیم متوجه دو نکته خواهیم شد، اول این که اهمیت قیمت گذاری در بورس کالا و دوم این که بر معاملات محدودیت ایجاد نکنیم. اگر این دو عامل تحقق نیابد موجب خواهد شد تا دیگر از عنوان «بورس کالا» کلمه بورس را حذف کنیم. به عبارت دیگر بورسی وجود نخواهد داشت؛ و بورس کالا به مانند سامانه‌های داخلی وزارت صمت خواهد شد. همانند سامانه‌ای که وزارت صمت ایجاد کرد تا خودرو‌ها در آن با قیمت مشخص به فروش برسد، تا بدین ترتیب وزارت صمت معاملات کالا‌ها را منوپول خود کند.

این تحلیل گر خبره بازار‌های مالی بیان داشت: اگر بورس کالا به وزارت صمت منتقل شود، این ذهنیت را ایجاد می‌کند که قرار است بورس کالا منشاء رانت و قیمت گذاری دستوری و سیاست‌های بدون چهارچوب وزارت صمت شود.

وی افزود: در حال حاضر کل کشور اسیر فضای دستوری وزارت صمت است. همچون ارز نیمایی که با نرخ ارز آزاد فاصله زیادی دارد.

معاملات ارز نیمایی در دستان وزارت صمت

احمدزاد اصل با اشاره به ایجاد رانت ارزی توسط وزارت صمت گفت: در گذشته، با ارز ۴۲۰۰ تومانی برخی کالا‌ها در بورس کالا عرضه می شد، اما همین کالا‌ها در بازار آزاد به چند برابر قیمت به فروش می‌رسید. حالا نیز ارز نیمایی داریم که با نرخ ارز آزاد فاصله ۲۵ درصدی دارد، به عبارت دیگر در این وسط رانت ۲۵ درصدی شکل گرفته است. معاملات ارز نیمایی در دستان وزارت صمت است، حال فرض کنید که وزارت صمت محدودیت نیز ایجاد کند، یعنی بگوید نرخ آزاد ارز نداریم و هر قیمتی من دادم همان مبنای نرخ ارز است؛ بنابراین اگر بورس کالا زیر مجموعه وزارت صمت شود، فشار بر صنایع به شدت افزایش می‌یابد و بورس کالا را از حالت بورسی بودن خارج می‌کند و بسیاری از مشکلات نا مطلوب را گریبان گیر کشور خواهد کرد.
مدیرعامل سرمایه‌گذاری اهتمام ایرانیان ابراز داشت: در حال حاضر بی اعتمادی به وزارت صمت بسیار بالا است و اگر این اقدام صورت گیرد بی اعتمادی به حوزه‌های دیگر کشیده خواهد شد.

ذات بورس را خدشه دار نکنید!

احمدزاد اصل در پاسخ به این سوال که اگر می‌خواهند بورس کالا را به وزارت صمت منتقل کنند چرا از در مجلس وارد شده اند؟ گفت: با این کار دولت و وزارت صمت یک سوپاپ اطمینان برای رفتار‌های سلیقه‌ای خود ایجاد می‌کنند و عنوان می‌کنند که این قانون است و دست ما نیست. این در حالی است که روابط مجلس و دولت بسیار نزدیک است و به نوعی دولت می‌گوید این قانون را بنویس و مجلس قانون را می‌نویسد. همچنین می‌توان با مجلس لابی کرد و یا حتی به مجلس فشار آورد تا قانون را مصوب کند.

این کارشناس بازار سرمایه بیان داشت: اگر وزارت صمت ارگان پاکی باشد به عنوان متولی امر باید با ارجاع بورس کالا به وزارت صمت مخالفت کند و جلو این منازعات را بگیرد و همچنین فضا را شفاف کند تا اعتماد از دست رفته التیام یابد.

احمدزاد اصل در پایان تاکید کرد: اگر مجلس مصوب کند که بورس کالا به وزارت صمت منتقل شود، بی اعتمادی به مجلس نشینان به اوج خود خواهد رسید و مردم از مجلس انتظار دارند که ذات بورس را خدشه دار نکند و بورس کالا را به زیر مجموعه وزارت صمت نسپرد و فساد را در کشور گسترش ندهد و سرمایه و رفاه و معیشت مردم را با خطر مواجه نکند.

منبع: تابناک

کلیدواژه: مذاکرات دوحه زلزله هرمزگان فائزه هاشمی آیت الله ناصری بورس کالا وزارت صمت مذاکرات دوحه زلزله هرمزگان فائزه هاشمی آیت الله ناصری قیمت گذاری دستوری بورس کالا بورس کالا وزارت صمت بورس کالا بورس کالا ارز نیمایی خواهد شد کالا ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.tabnak.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «تابناک» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۵۴۲۰۳۷۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

فعالیت «تلسکوپ فضایی هابل» متوقف شد!

ناسا اعلام کرد که به خاطر بروز یک مشکل مکانیکی، فعالیت «تلسکوپ فضایی هابل» را فعلا متوقف کرده است.

به گزارش ایسنا، به نظر می‌رسد که تلسکوپ ۱۶ میلیارد دلاری ناسا قرار است مدتی بیکار باشد.

به نقل از دیلی میل، ناسا روز جمعه فاش کرد که تلسکوپ فضایی هابل به دلیل بروز یک مشکل مکانیکی، فعالیت خود را متوقف کرده است.

مشکل پیش‌آمده به خاطر یکی از ژیروسکوپ‌هایی است که به هابل در چرخش و تمرکز روی اهداف جدید کمک می‌کند. هابل روز سه‌شنبه به طور خودکار به حالت ایمن وارد شد زیرا یکی از سه ژیروسکوپ آن شروع به فرستادن خوانش‌های معیوب کرد.

عملیات هابل در حال حاضر به حالت تعلیق درآمده و مقامات ناسا در حال تلاش برای رفع کردن این نقص هستند.

دانشمندان از هابل برای تعیین کردن اولین تخمین رسمی درباره سن کیهان و همچنین برای ثبت تصاویر استفاده کرده‌اند. این تلسکوپ فضایی ۳۴ ساله که در سال ۱۹۹۰ به فضا پرتاب شد، هر از گاهی با ژیروسکوپ‌های خود مشکل پیدا می‌کرد.

ژیروسکوپ علاوه بر اندازه‌گیری سرعت چرخش یک جرم، به هابل کمک می‌کند تا ثابت و جهت‌دار بماند. هر یک از ژیروسکوپ‌های هابل حاوی یک چرخ است که ۱۹۲۰۰ بار در دقیقه حول یک استوانه می‌چرخد. استوانه در یک مایع غلیظ و چسبناک مانند روغن موتور غوطه‌ور است. سیم‌های ریز به مایع وارد می‌شوند و الکتریسیته را به موتور منتقل می‌کنند. مشخص نیست روش کار در حال حاضر هم این طور است یا خیر اما در گذشته هوای تحت فشار که مایع غلیظ را از طریق سیم‌ها به فضا وارد می‌کرد، آنها را به خوردگی و شکستگی دچار کرده بود.

آخرین ماموریت شاتل فضایی با هدف تعمیر کردن ژیروسکوپ در سال ۲۰۰۹ انجام شد. در آن ماموریت، ژیروسکوپ‌های شکسته با ژیروسکوپ‌هایی جایگزین شدند که به جای اکسیژن، با نیتروژن تحت فشار پر شده بودند تا از خوردگی آنها جلوگیری شود.

از زمان پایان برنامه شاتل فضایی در سال ۲۰۰۱ و پرتاب «تلسکوپ فضایی جیمز وب» در سال ۲۰۲۱، هیچ برنامه‌ای برای اعزام خدمه بیشتر به منظور تعمیر هابل وجود نداشته است اما این لزوما به معنای پایان هابل نیست.

ناسا گفت که همین ژیروسکوپ در ماه نوامبر دچار مشکل شد و باعث شد تا هابل در آن زمان نیز به حالت ایمن وارد شود. این اتفاق زمانی رخ داد که ژیروسکوپ، خوانش‌های معیوب داشت. این بدان معناست که نمی‌توان برای اندازه‌گیری دقیق سرعت چرخش هابل به آن اعتماد کرد.

به گفته ناسا، گروهی که تلسکوپ را مدیریت می‌کند، در حال کار کردن برای کشف راه‌حل‌های بالقوه است.

هابل در صورت لزوم می‌تواند تنها با یک ژیروسکوپ کار کند. در آن صورت، سومین ژیروسکوپ باقی‌مانده به عنوان ذخیره عمل خواهد کرد.

در سال ۲۰۰۹، زمانی که هابل برای پنجمین و آخرین بار تعمیر شد، ۶ ژیروسکوپ جدید دریافت کرد. فقط سه مورد از این ژیروسکوپ‌ها هنوز کار می‌کنند؛ از جمله ژیروسکوپی که سیگنال‌های معیوب را می‌فرستد. در حالت ایده‌آل، هابل از سه ژیروسکوپ به صورت هم‌زمان استفاده می‌کند اما این امکان وجود دارد که هر بار فقط با یک ژیروسکوپ کار کند.

مقامات ناسا درباره این که آیا این پایان کار هابل است یا خیر، همچنان خوش‌بین هستند. آژانس در یک اطلاعیه‌ نوشت: ناسا پیش‌بینی می‌کند که هابل به اکتشافات پیشگامانه ادامه دهد و با رصدخانه‌های دیگر مانند تلسکوپ فضایی جیمز وب در طول این دهه و احتمالا در دهه بعد همکاری کند.

انتهای پیام

دیگر خبرها

  • ضرب‌الاجل منطقه آزاد قشم برای ثبت انبارهای کالا
  • عرضه‌های امروز بورس کالا ۹ اردیبهشت ۱۴۰۳
  • سیمان، سنگ آهن و فولاد در صدر معاملات در بورس کالا
  • اگر برای خرید کشنده فاو در بورس تردید دارید، این مقاله را بخوانید
  • بررسی معاملات بورس کالا
  • فعالیت «تلسکوپ فضایی هابل» متوقف شد!
  • معامله ۴.۸ میلیون تن سیمان در بورس کالا در نخستین ماه امسال
  • معامله ۳۶ همت انواع کالا و محصول در بورس کالا
  • اگر برای خرید کشنده فاو در بورس تردید دارید، بخوانید
  • دستور ستاد مبارزه با قاچاق برای ساماندهی مبادلات طلا